mercurius astrologie
mercurius astrologie

Mercurius retrograde januari 2022 – Wat betekent dit?

17 januari 2022

Januari 2022 hebben we meerdere grote astrologische veranderingen, waarvan de opvallendste de Volle Maan in Kreeft en Mercurius Retrograde zullen zijn. Wat betekent dit? Wat voor een ontwikkelingen kunnen we verwachten?

Mercurius Retrograde

Op 14 januari is Mercurius Retrograde begonnen. Deze planeet zal Retrograde staan tot 3 februari 2022. Mercurius heeft alles te maken met communicatie. Zo zou je kunnen denken aan je intellect, je geheugen en hoe je denkt. Ook media en het verzenden van berichten wordt gelinkt aan Mercurius. Als laatste kunnen we deze planeet linken aan korte reizen.

Een planeet die retrograde gaat

Vanaf de aarde lijkt een planeet die retrograde gaat ‘achteruit’ te gaan. Dit is een optische illusie, maar het heeft wel degelijk effect op ons.

Wat betekent Mercurius retrograde?

Mercurius gaat ongeveer vier keer per jaar retrograde. In het algemeen is het zo dat communicatie anders en moeizamer verloopt dan normaal. Er kunnen miscommunicaties ontstaan, maar ook kunnen er problemen ontstaan met korte reizen. En als laatste komen er vaak veel geheimen bovenduiken. Dit past bijvoorbeeld bij Mercurius Retrograde:

  • E-mails komen niet aan of worden verkeerd gelezen
  • Je auto-accu gaat kapot
  • Geheimen komen boven water
  • Iemand begrijpt je verkeerd

Hoeveel last jij ervan hebt is vooral afhankelijk van je persoonlijke geboortehoroscoop.

Je gaat dingen anders zien

Eén van de zaken die je eigenlijk altijd wel merkt tijdens Mercurius Retrograde, is dat je dingen anders kunt gaan zien. Vergelijk het hiermee: je verliest onderweg naar de winkel je portemonnee, en je gaat terug om hem te vinden. Je loopt precies dezelfde route, maar je kijkt anders naar alles wat je om je heen ziet. En bepaalde plekken zien er opeens heel anders uit, omdat je nu terug gaat. Je kunt daarom in deze tijd veel reflecteren en zaken anders bekijken. Wat precies? Dat ligt aan jouw geboortehoroscoop.

Het wordt vaak aangeraden om niet iets nieuws te starten als Mercurius retrograde staat. Ga reflecteren en kijk naar lopende projecten, maar start niets nieuws. Je zou er namelijk bijvoorbeeld spijt van kunnen krijgen.

Januari en februari 2022

Mercurius Retrograde is van 14 januari tot en met 3 februari. Maar de effecten kunnen daarna nog een paar weken voelbaar zijn. Mercurius staat momenteel in het teken Waterman en staat ontzettend dichtbij Saturnus. Hierdoor kunnen we deze retrograde voornamelijk linken aan het teken Waterman en de planeet Saturnus. Twee energieën die nu samenkomen.

Maar, Mercurius blijft niet in Waterman. Hij zal in deze periode teruggaan naar Steenbok.

Saturnus in Waterman

Saturnus wordt vaak gelinkt aan autoriteiten. Dit kan bijvoorbeeld een mentor of leraar zijn, maar ook autoriteiten in de wereld. Denk aan politici. Saturnus heeft daarnaast met wetenschap te maken. En als laatste wordt Saturnus gelinkt aan restricties. Waterman wordt vaak gelinkt aan groepen mensen, vrijheid en technieken. Waterman is graag sociaal bezig. Ook heeft Waterman te maken met ‘outside the box’ denken. Je ziet al dat Saturnus en Waterman eigenlijk twee verschillende energieën hebben en dat ze daardoor ook niet helemaal goed bij elkaar passen.

Nu Mercurius zo dicht bij Saturnus in hetzelfde teken staat, zullen we dus waarschijnlijk de komende tijd anders gaan kijken naar zaken die met Saturnus en Waterman te maken hebben. We gaan bijvoorbeeld wetenschap anders zien, of ontdekken dat bepaalde technieken niet kloppen. We kunnen anders kijken naar Social Media of mensen die autoriteiten hebben.

Mercurius in Steenbok

Het teken Steenbok wordt vaak gelinkt aan Saturnus en heeft dus veel vergelijkbare energieën. Dit teken staat voor autoriteiten, wetenschappen en restricties. Wanneer Mercurius terug in dit teken komt, gaan we zaken anders zien die hiermee te maken hebben en we kunnen dit eveneens linken aan 2020 en 2021, toen veel planeten in Steenbok stonden (of nog steeds staan).

Wanner Mercurius terug in Steenbok komt, zal hij in de buurt van Pluto staan. En ook dit is belangrijk om in de gaten te houden. Pluto staat namelijk voor transformatie, maar voordat iets kan transformeren moet het eerst kapot. Ook staat Pluto voor corruptie, geheimen en de onderwereld. Alles wat we niet mogen zien. En we gaan dus door Mercurius Retrograde anders kijken naar deze zaken. En vooral er anders over denken.

Mercurius vierkant Uranus

Erbij opgeteld zal Mercurius in vierkant staan met Uranus. Uranus heeft alles te maken met verrassingen. Deze kunnen positief, maar ook negatief zijn. Vierkanten zijn eigenlijk nooit goede aspecten, dus dit is wel iets om goed in je achterhoofd te houden.

Venus Retrograde

Tijdens deze periode is het ook nog steeds Venus Retrograde. Hier is eerder een blog over geschreven. Venus Retrograde is eveneens in het teken Steenbok, wat er ook voor zorgt dat we zaken anders gaan zien.

Wil je meer weten over Venus Retrograde en bijbehorende aspecten in de lucht? Lees dan de blog terug.

Wat kunnen we verwachten?

We gaan kijken naar zaken die er zijn gebeurd de afgelopen tijd. Hoe ver willen we nog gaan met sociale problemen? Hoe veel verder willen we gaan met restricties en lockdowns? Denken we wel op de juiste manier? Of is jouw manier van denken niet hoe anderen kijken? Willen we vast blijven houden aan het oude of is het tijd voor verandering? Het zou vooral goed kunnen dat we zien wat er de afgelopen twee jaar allemaal is gebeurd. Zeker omdat Mercurius weer bij Pluto komt. Er zal een hoop verborgen informatie naar boven komen, waardoor we pas realiseren waar het probleem daadwerkelijk zit. Waarschijnlijk zit het veel dieper dan we denken.

De kans is groot dat we veel beter gaan zien wat het effect van alle restricties op mensen is geweest. Het is ook goed mogelijk dat er een beerput wordt geopend, over diepliggende problemen die met de afgelopen jaren te maken heeft. Het is goed mogelijk dat we meer klokkenluiders gaan zien, bijvoorbeeld rondom autoriteiten of corruptie.

Ook is de kans groot dat we meer gaan zien rondom social media en media in het algemeen.

Wat gebeurt er allemaal in de wereld?

We zitten nog maar een paar dagen in Mercurius Retrograde, maar er is een hoop aan de hand. Het is goed mogelijk dat er nog veel meer bij zal komen. Maar wat precies? Dat is door Uranus moeilijk te voorspellen. Wel zijn er al een aantal zaken die opvallend zijn.

Horeca en winkels gaan open

Op vrijdag 14 januari, de dag dat Mercurius Retrograde begon, zou sowieso weer een persconferentie volgen. Er werd vooraf gelekt aan de pers dat winkelen weer op afspraak zou mogen. En veel horecabedrijven, winkels en entertainment-bedrijven kondigden aan om zaterdag tóch open te gaan, als een soort protest. Burgemeesters in het hele land gaven aan dat ze dit begrepen en goedkeurden. Het is voor het eerst sinds de lockdowns in 2020 dat er in Nederland zo’n grote protestactie is geweest vanuit diverse sectoren. Na al deze aankondigingen werd overigens door onze overheid besloten om het winkelen toch te openen voor het publiek, maar wel met beperkingen.

Problemen rondom The Voice of Holland

Er schijnen nogal wat problemen te zijn bij het televisieprogramma The Voice of Holland. Meerdere personen zouden misbruik hebben gemaakt van hun machtspositie. Er zou grensoverschrijdend seksueel gedrag zijn vertoond en de nieuwsberichten hierover stapelen zich steeds meer op. Figuren als Ali B en Jeroen Rietbergen liggen onder vuur. Komende donderdag zal er op YouTube een uitzending zijn van Boos, waarin alles duidelijker wordt.

De problemen bij The Voice of Holland passen ook heel goed bij Venus Retrograde, zie de blog hierover en de voorspellingen over seksueel misbruik bij autoriteiten.

We zijn er nog niet

De Mercurius Retrograde is nog maar net begonnen. We moeten dus nog afwachten wat er de komende tijd nog meer naar boven komt. Maar, we gaat waarschijnlijk nog wel iets explosiefs gebeuren. Mars zal zich namelijk eind januari samenvoegen met Mercurius (en ook met Venus en Pluto) in Steenbok. Mars staat voor actie, boosheid en passie. Vermoedelijk zal het volk in actie komen eind januari, wanneer de Mercurius retrograde op zijn einde is en Venus niet langer meer Retrograde is.

Maar op welke manier en hoe? Dat weten we nog niet. We gaan het de komende weken zien.

Je persoonlijke horoscoop

Wil je weten wat Mercurius Retrograde voor jou persoonlijk betekent? Kijk dan in welk huis Mercurius nu voor je staat en welke persoonlijke transities je hebt.