pluto astrologie
pluto astrologie

De verschuiving van Pluto naar Waterman

Astrologie helpt je om je eigen persoonlijkheid beter te leren kennen. Ook geeft het een goed beeld van de maatschappij en de wereld waar we in leven. In januari gaat er een verschuiving plaatsvinden van Pluto die naar het teken Waterman gaat. Wat houdt dit in?

De planeet Pluto

Pluto staat ontzettend ver van ons vandaan en doet er maar liefst 248 jaar over om om onze zon heen te draaien. Toch heeft Pluto een hoop invloed op ons. We zien het effect van Pluto voornamelijk in generaties en in de maatschappij om ons heen. Deze kleine dwergplaneet doet dus veel meer met ons dan we misschien verwachten.

Pluto en de maatschappij

Pluto wordt astrologisch gezien als de planeet die het sterrenbeeld waar hij in staat versterkt en tegelijkertijd ook voor crisis-situaties zorgt. Pluto wordt namelijk gezien als de planeet die te maken heeft met transformatie, maar ook met macht, dood, geheimen, mysteries en het occulte. Transformatie is iets moois, maar om te kunnen transformeren, moet er eerst één en ander kapotgaan.

Pluto in Steenbok

Vanaf 2008 staat Pluto al in het teken Steenbok. Omdat Pluto er zo lang over doet om om de zon te draaien, blijft hij ook lang in één teken staan. Hoe lang precies, is per sterrenbeeld verschillend. Dit komt door de meer ovaalvormige route die de dwergplaneet aflegt.

Steenbok is het teken dat alles te maken heeft met leiderschap, hard werken en autoriteiten. En sinds Pluto in Steenbok staat, zien we vooral op het vlak van onze leiders enorm veel veranderingen. Overheden, banken en grote coöperaties hebben steeds meer macht naar zichzelf toegetrokken.

Het zichtbare effect in de maatschappij

Het effect van Pluto in Steenbok was al meteen zichtbaar toen de planeet nog maar net in Steenbok stond. Toen hadden we namelijk te maken met de bankencrisis. Een grote, economische crisis waarbij de banken bijna op omvallen stonden. Maar, de banken kwamen er uiteindelijk weer uit en stonden steviger dan ooit.

In de jaren die volgden, hebben we vooral gezien hoe grote coöperaties zijn gegroeid, hoe overheden meer macht naar zich toetrokken en hoe banken steeds harder groeiden. Regelmatig was er een behoorlijke crisis, maar eenmaal voorbij en de bedrijven en overheden werden er alleen maar machtiger en belangrijker voor. Het aantal nieuwe miljonairs is extreem gegroeid sinds 2008.

Pluto in Waterman

Pluto in Waterman zal voor het collectief voor grote veranderingen zorgen. Waterman heeft namelijk alles te maken met de maatschappij, vrijheid, techniek en activisme. Om te begrijpen wat dit ongeveer zou kunnen betekenen, moeten we kijken naar de geschiedenis. Tussen 1777 en 1798 stond Pluto voor het laatst in Waterman. Dit was de periode waarin de Franse Revolutie plaatsvond. Ook werd slavernij verboden en werd er voor het eerst gekeken naar vrouwenrechten. En de planeet Uranus werd ontdekt in deze periode.

Wat betekent het dit keer?

In 2023 hebben we al kort Pluto in Waterman gehad. Namelijk tussen 23 maart en 11 juni. We kregen in die 2,5 maand al een soort voorproefje van wat er te wachten staat voor ons. De focus lag toen vooral op activisme rondom klimaat, de LHBTQ+ gemeenschap en abortus-rechten. Ook zagen we ontwikkelingen op gebied van AI. Vermoedelijk zullen we op dit vlak meer zien gebeuren.

Houd de schaduwkant in de gaten

Zoals eerder beschreven: Pluto werkt als een katalysator. Het versterkt het sterrenbeeld waar hij in staat. Er zal dus meer macht gaan richting de maatschappij en naar technische ontwikkelingen. Maar blijf wel alert: Pluto laat namelijk ook de schaduwkant zien. Een robot die al het werk voor ons doet, klinkt goed. Maar is dat ook zo?
De komende twintig jaar kunnen er grote ups and downs op de punten komen die met Waterman te maken heeft. Het is aan ons, als volk, hoe we daarmee omgaan.

Veranderingen zullen sneller komen

Een ander belangrijk ding om te vermelden, is dat de veranderingen zich zullen versnellen. Pluto is een langzame planeet, maar hij gaat wel van een aardeteken naar een luchtteken. En dat niet alleen: alle buitenste planeten (planeten die doorgaans gekoppeld worden aan de maatschappij) zullen van aarde- en watertekens naar vuur- en luchttekens gaan.

2024 wordt het begin van een grote reeks aan veranderingen. En we moeten ons vooral klaar gaan stomen voor 2025.