venus astrologie
venus astrologie

Venus Retrograde December 2021 – Januari 2022 – Wat betekent dit?

18 december 2021

19 december 2021 zal Venus retrograde gaan. En dat duurt vervolgens tot en met 29 januari 2022. Dit zal een heftige retrograde worden. Wat zal deze Venus retrograde precies betekenen? Wat kunnen we verwachten en hoe lang zijn de effecten ervan voelbaar?

Retrograde

Eigenlijk kunnen alle planeten retrograde gaan, maar horen we dit vooral over de planeet Mercurius. Toch moeten we zeker de kracht van Venus niet vergeten. Deze planeet bevindt zich namelijk dicht bij de aarde en zal daarom zeker voelbaar zijn. De laatste Venus retrograde was mei 2020. Een tijdstip dat we in Nederland allemaal nog goed kunnen herinneren, omdat we toen te maken hadden met harde maatregelen, en we nog relatief in het begin van de Coronacrisis zaten. Wat houdt een Venus retrograde precies in?

Planeet Venus

Venus wordt gezien als een vrouwelijke planeet, die samenhangt met de liefde, relaties, mooie spullen, geld, dingen die ons een goed gevoel geven en het verfijnde. Ook rechtvaardigheid hangt vaak samen met Venus. Deze planeet wordt gekoppeld aan de sterrenbeelden Stier en Weegschaal.

Een planeet die retrograde gaat

Gaat een planeet retrograde? Dan lijkt het vanaf de aarde alsof deze achteruit gaat. Dit is een optische illusie. Een planeet draait niet opeens een andere kant op. Maar het kan hierdoor wel lijken dat de planeet eerst langzamer gaat en vervolgens achteruit gaat. In een periode van retrograde ga je dingen anders zien. Zie het voor je: je bent onderweg iets kwijtgeraakt en je loopt precies dezelfde route terug. Je kijkt anders. Je loopt sowieso terug, dus je bekijkt zaken vanuit een andere hoek.

Wat betekent Venus retrograde?

Tijdens de periode dat Venus retrograde gaat, zul je problemen ondervinden op de gebieden die met de planeet Venus te maken hebben. Denk aan relaties, mooie dingen en je uiterlijk. Er wordt daarom altijd geadviseerd om bijvoorbeeld niet je uiterlijk drastisch te veranderen. Je kunt ook beter geen nieuwe relatie beginnen of een hele dure aankoop doen. Pas ook op met iets anders nieuw. Je moet juist kijken naar wat je hebt en hoe je dáár verder mee kunt gaan. Ook is dit vaak een tijd waarin intieme relaties stroef lopen of dat een ex opeens op komt dagen.

Venus retrograde in Steenbok in het verleden

Astrologie heeft te maken met patronen. Daarom is het goed om eens te kijken wat er de vorige keer gebeurde toen Venus Retrograde in Steenbok met Pluto stond.

December 2013 – Januari 2014 waren wereldwijd protesteren tegen autoriteiten, zoals in Oekraïne. Ook waren er wereldwijd bomaanslagen en zagen we wereldwijd zaken naar boven komen die te maken hadden met seksschandalen. Er waren ook heel erg veel problemen rondom privacy en het illegaal aftappen van telefoongesprekken door autoriteiten. Er werden door Edward Snowden meerdere onthullingen gedaan over autoriteiten en privacy in deze periode.

Ook zagen we in deze periode heel veel veranderingen in regels, wat direct samenhangt met Steenbok in Pluto. We zagen precies in die periode meerdere landen die bijvoorbeeld het homohuwelijk accepteerden. In Amerika vonden er ook grote wijzigingen plaats op dit vlak.

December 2021 en januari 2022

Venus Retrograde is ongeveer één keer in de anderhalve jaar. Deze keer is het vanaf 19 december 2021 tot en met 29 januari 2022. De effecten ervan zullen echter nog tot maart 2022 voelbaar zijn. Deze keer staat Venus in het teken Steenbok. En ook Pluto staat in deze periode in Steenbok. Houd hierdoor rekening met een heftige periode.

Wat betekent Steenbok?

Steenbok is het sterrenbeeld dat vaak in verband wordt gebracht met autoriteiten, leiders, werk en reputaties. Steenbok wordt ook nog wel eens gelinkt aan je vader of opa of de persoon die de vaderrol op zich nam. Als het om zaken wereldwijd gaan, dan kunnen we Steenbok koppelen aan overheden of andere belangrijke autoriteiten, zoals banken of bedrijven die macht hebben.

Wat betekent Pluto?

Pluto koppelen we met transformaties. Een transformatie is op zich niet iets slechts, maar het betekent wel dat iets eerst kapot moet gaan voordat het beter wordt. En dat kan gekoppeld gaan met veel problemen en pijn. Pluto staat voor onze schaduwkant en criminele zaken. Pluto wordt ook gekoppeld aan de onderwereld en geheimen. Het zijn dingen die we niet willen zien. Pluto staat al in steenbok sinds 2008 en we zien sindsdien toch ook wel grote financiële problemen. Pluto staat gedurende de retrograde vlakbij Venus, in het teken Steenbok.

Pluto in Steenbok houdt in dat we nog wel eens grote veranderingen kunnen zijn bij zaken die traditioneel gezien altijd vast leken te staan. Denk aan bepaalde regels die we altijd hebben gehanteerd.

Saturnus in Waterman

Om nog dieper in de materie te kunnen duiken is het slim om ook te kijken naar de positie van Staturnus. Saturnus is namelijk de heersende planeet van Steenbok. En die planeet staat momenteel in Waterman. Waterman staat vooral voor groepen mensen, sociaal bezig zijn en voor vrijheid. Ook techniek hangt samen met Waterman.

Wat gaat er gebeuren in de wereld?

Als je kijkt naar deze drie zaken: Venus Retrograde, Steenbok en Pluto, zijn er verschillende voorspellingen te maken. Let wel op: het is nooit precies duidelijk wat we kunnen verwachten. Het gaat immers om de energie en hoe die zich precies laat zien is niet altijd vooraf goed te zeggen. Toch zien we nu al wat zaken in het nieuws en de wereld die goed te koppelen zijn aan deze Venus Retrograde.

Onderstaande zijn voorspellingen, gebaseerd op de stand van de planeten, maar ook op momenten in de geschiedenis dat er ook een Venus retrograde in Steenbok was.

Problemen met de Amerikaanse economie

Een belangrijk thema waar veel astrologen zich al jaren zorgen over maken, is Amerika tijdens deze retrograde. Voor Amerika is Pluto namelijk de ‘Pluto return’, en dit is altijd een zeer belangrijke periode. Als je kijkt naar het moment van oprichten van Amerika, stond Pluto in het tweede huis en daar staat hij dus sinds 2008 weer in. Het tweede huis heeft alles te maken met financiën en waarden. We kunnen ook Venus, Steenbok én koppelen aan geld.

Het lijkt er op dat de economie en het financiële systeem in Amerika flinke klappen krijgt. Er zal iets ouds worden verwoest en klaar moeten maken voor iets nieuws. Nou leven wij niet in Amerika, maar die economische problemen zullen ook zeker voelbaar zijn voor ons. Het is al vrij lang duidelijk dat het financiële stelsel, zoals we vrijwel wereldwijd hebben, eigenlijk niet meer werkbaar is. We krijgen nauwelijks rente meer op spaargeld, alles wordt duurder, aandelen worden kunstmatig hoog gehouden door geld bij te blijven drukken.

Dit is iets wat we wereldwijd merken. En als de economische problemen in Amerika zich blijven opstapelen, zal het verwoestende effect van Pluto zichtbaar worden.

Corruptie bij autoriteiten

We zien de laatste tijd al heel veel leugens, schandalen en geheimen die aan het licht komen. Maar dit zal nog veel meer zichtbaar worden. De komende maanden gaan we zien welke schandalen er zich hebben afgespeeld bij autoriteiten. Er gaan grote zaken naar boven komen die alles te maken hebben met machtsmisbruik.

Verandering bij machtspersoon

Gezien de posities is het niet ondenkbaar dat er binnen nu en een paar maanden enorme veranderingen bij machtspersonen plaatsvinden. Dit zou een onverwachte verandering kunnen zijn. Denk aan een plotseling schandaal dat zichtbaar wordt, of een overlijden. Het moet een verandering zijn die effect heeft op een groot deel van de wereld.

Dit zou bijvoorbeeld Joe Biden kunnen zijn, die tijdens de Venus retrograde meerdere negatieve aspecten met Pluto én Venus heeft staan. De tranisite van die twee planeten is in zijn tweede huis (huis van geld en persoonlijke waarden).

Of Queen Elizabeth, die momenteel een transitie van Pluto en Venus in haar eerste huis heeft. Het eerste huis is het huis van jezelf en je ego en hoe de wereld je ziet.

Of, laten we eens naar ons eigen land kijken: onze eigen Mark Rutte, die momenteel druk bezig is met de formaties. Hij heeft momenteel meerdere negatieve aspecten met zijn Pluto, en eentje met zijn Venus.

Drang naar controle vanuit autoriteiten

De kans is zeer groot dat overheden de komende maanden hun uiterste best zullen doen om controle uit te oefenen op de burger. Op het moment van schrijven wordt er al vermoed dat er in Nederland opnieuw harde lockdowns zullen komen en winkels moeten sluiten. In andere landen zien we soortgelijke ontwikkelingen, waar bijvoorbeeld vaccins meer en meer worden verplicht. Dit wordt een tijd dat autoriteiten juist geen sociale connecties of vrijheid willen zien.

Grote financiële problemen

We moeten rekening houden met grote, financiële klappen. Denk aan de aandelenmarkt die instort, maar je zou ook kunnen denken aan tekorten in eten of andere voorraden.

Push richting meer digitale oplossingen

Er zal vanuit autoriteiten meer worden gepusht naar digitale oplossingen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat een Coronatoegangsbewijs op veel meer plekken wordt verplicht, maar ook dat autoriteiten zich bijvoorbeeld gaan bemoeien met cryptocurrency.

Seksschandalen met autoriteiten

Pluto wordt vaak gekoppeld aan seks en aan schandalen. Het zal dan ook goed mogelijk zijn dat seksschandalen aan het licht komen. Vooral schandalen die te maken hebben met autoriteiten. Denk aan politici, mensen uit het bankwezen. Maar ook de Kerk zou goed in dit rijtje kunnen passen. In Amerika is momenteel een groot onderzoek en een grote rechtszaak bezig over Jeffrey Epstein, die vermoedelijk te maken had met grote seksschandalen en veel beroemdheden. Het is goed mogelijk dat er over deze zaak meer naar buiten wordt gebracht.

In Nederland wordt er nog steeds in bepaalde kringen veel gezegd over Joris Demmink, voormalig Secretaris-Generaal van Ministerie van Justitie, waarvan tijdens de vorige Venus Retrograde is besloten dat hij vervolgd moest worden vanwege seksueel misbruik op kleine kinderen. Het zou zo maar kunnen dat deze zaak nu een staartje gaat krijgen of dat er soortgelijke zaken aan het licht komen.

En laten we vooral het seksschandaal rondom Marco Borsato, dat het nieuws nu domineert niet vergeten. De kans is groot dat er ook hier nog veel meer over naar boven komt. Inmiddels zijn er al meerdere slachtoffers die zich hebben uitgesproken. Zullen er nog meer volgen?

Tijd voor reflectie

Op individueel vlak zal er veel tijd zijn voor reflectie. Wat willen we? Wat vinden we belangrijke thema’s die nu spelen? Met welke oude systemen gaan we door en wat wordt er verwoest? Hoe ver willen we blijven vernieuwen? Hoeveel macht zijn we bereid om aan autoriteiten te geven? De constante strijd rondom de maatregelen en vaccinatie is hier een goed voorbeeld van. Hoe veel macht geven we onze overheid? Hoe lang staan we het toe om van lockdown naar lockdown te leven? Door wie laten we ons leven bepalen en hoeveel vrijheden en privacyrechten zijn we bereid op te geven? We gaan hier steeds meer over nadenken. We zullen steeds meer gaan inzien dat de fundering waar alles op gebouwd is, gewoon niet goed meer functioneert of betrouwbaar is.

Pluto in Steenbok laat ons steeds meer zien hoe corrupt de autoriteiten zijn. En de heerser van Steenbok staat in Waterman. De corruptie vindt dus plaats via het volk, via de burgers. En wij laten als volk het toe dat we de leiders ons vertellen wat en hoe we het moeten doen. Onze ideeën bij oude tradities gaan veranderen.

Betere tijden komen er aan

Hoewel dit een heftige tijd wordt, is het goed om te realiseren dat het astrologisch gezien een stuk minder heftig gaat worden. Wanneer Venus niet meer retrograde loopt, zal Mars zich samenvoegen. Mars staat voor actie, boosheid en passie. De kans is dus groot dus groot dat de burgers in actie gaan komen naarmate we dichter bij februari komen.

Vanaf maart – april in 2022 gaan we daarnaast veel meer luisteren naar ons instinct en ons gevoel en zijn er veel minder vervelende astrologische posities.