chiron astrologie
chiron astrologie

Chiron in twaalfde huis

De planeet Chiron wordt ook wel Wounded healer genoemd. Dit is de plaats waar jij veel pijn ervaart. Het twaalfde huis staat voor alles wat we niet kunnen zien, zoals geheimen. Wat betekent het precies wanneer je Chiron in het twaalfde huis hebt staan?

Wat is het twaalfde huis?

We noemen het Twaalfde huis ook vaak het huis van je geheimen of het duistere. Hier zit veel verstopt dat niet gezien mag worden, of dat we gewoonweg niet kunnen zien. Hierbij kun je ook denken aan spiritualiteit. Het is een moeilijk te lezen huis, juist omdat het om verborgen zaken gaat en het daardoor heel erg diep gaat. Je kunt het twaalfde huis vergelijken met de energie van het sterrenbeeld Vissen.

Chiron in de astrologie

Chiron is een planeet die we zien als de plek waar we extreme pijn ervaren. Dit is heftige pijn, die heel erg zwaar is en ons diep raakt. Het is iets waar jij extra mee worstelt en pijn hebt. Maar tegelijkertijd is dit ook de plek waar je enorm kunt groeien. Weet jij te genezen van jouw pijn? Dan zal het als een enorme groei voelen. Vaak kun jij op dit vlak ook anderen goed adviseren.

Chiron in het twaalfde huis

Heb jij Chiron in het twaalfde huis? Dan doe je waarschijnlijk erg hard je best om jouw innerlijke pijn zo veel mogelijk te verbergen. Het is goed mogelijk dat die pijn zelfs onbewust is, maar zodra hij naar boven komt, duw jij hem weer snel naar de achtergrond.

Wond met de zwangerschap van je moeder

Het is ook heel goed mogelijk dat jouw moeder problemen had tijdens je zwangerschap. Denk aan complicaties. Misschien moest ze vaak naar het ziekenhuis, had ze heel erg veel last van zwangerschapsmisselijkheid of kostte het emotioneel heel erg veel voor haar. Het zou ook kunnen dat ze het idee had dat ze veel op moest geven, nu er een kind op komst was. Misschien at ze heel slecht of had ze veel pijn. Een andere optie is dat ze tijdens de zwangerschap een traumatische ervaring had, bijvoorbeeld mishandeling, een zwaar ongeluk of maakte ze iets anders mee dat zwaar was voor haar. Het was voor haar waarschijnlijk een chaotische periode en jij kreeg als ongeboren deze energieën allemaal al mee.

De kans is groot dat die pijn later ook op jou werd geprojecteerd. Dit deed ze niet bewust, maar toch voelde je altijd wel dat er iets was. Het is ook mogelijk dat ze je over de zwangerschap heeft verteld en alle problemen die hierbij kwamen kijken, waardoor je haar pijn herkent. Hierdoor kun je emotioneel verbonden zijn met je moeder.

Je voelt pijn van anderen

Het kan voor jou erg slopend zijn om pijn bij anderen te zien. Als je bijvoorbeeld op televisie een documentaire ziet over een ramp, met veel slachtoffers, dan voel je hun pijn tot diep in je. En je zou ze heel graag willen helpen op de een of andere manier. Maar je kunt ook veel empathie hebben naar mensen toe die je leert kennen. Je wil mensen die je leert kennen ook graag helpen en bent bereid daar uit je eigen leven veel voor op te geven. Je wilt eigenlijk constant mensen helpen. En dat voel je diep in je. Je móet de ander helpen. Je kunt heel erg de mentaliteit hebben van: ‘jouw pijn is mijn pijn’

Maar dit is niet altijd handig. Want het is bijvoorbeeld mogelijk dat jij veel opoffert voor een ander, en dat die jou vervolgens laat vallen. Of misschien wilde die persoon helemaal niet geholpen worden. Het is dus heel goed mogelijk dat jij behoorlijk gekwetst en geraakt werd toen je probeerde een ander te helpen. Je kunt dan echt het gevoel hebben dat jouw hulp het allemaal niet waard was.

Het helpen van anderen geeft je misschien een goed gevoel. Maar dit zal vaak tijdelijk zijn. En het is belangrijk om te bedenken: ‘Is dit een manier om mijn eigen pijn te negeren?’ Hoe meer je anderen probeert te helpen, zonder naar jezelf te kijken. Hoe meer je teleurgesteld zal raken. En dit kan een echt vicieus patroon worden. Je helpt iemand: die persoon kwetst je. Je zoekt een ander die geholpen moet worden, en ook die kwetst je weet. Voordat je het weet, lukt het je niet meer om uit die vicieuze cirkel te raken.

Je persoonlijke pijn

Je bent dus veel bezig met de pijn van anderen. ‘Jouw pijn is mijn pijn’. Maar onbewust raak je hiermee ook je eigen pijn. Dit is het lastige van het twaalfde huis: het gaat om onbewuste dingen. Je zult een hoop emotionele worstelingen in je leven hebben, of veel moeilijkheden hebben en pijn hebben. Maar je weet niet goed hoe dit komt. Waar het vandaan komt en waarom je die pijn voelt. En dat is frustrerend. Je kunt een emotioneel wrak zijn en je bent telkens op zoek naar het waarom. Misschien zoek je constant naar antwoorden.

Als je dit hebt, dan heb je waarschijnlijk de neiging om meer te doen dan wat je kunt. Ook is het heel goed mogelijk dat je anderen beschuldigt van iets, dat je zelf onbewust juist doet of waar je ook aan bijgedragen hebt.

Zo zou je kunnen roepen: ‘jij hebt nooit tijd voor me,’ of ‘Jij bent een echte energie-vreter’. Maar je vergeet dan te kijken naar je eigen aandeel in de situatie. Het is belangrijk om wel in te gaan zien hoe je zelf bijdraagt aan pijn die je bij anderen ervaart. De kans is namelijk groot dat je anderen diep kwetst, en jij daardoor ook weer gekwetst wordt.

Je houdt jezelf bezig

Je bent iemand die zichzelf constant bezig houdt. Maar eigenlijk kom je nergens. Je blijft vooral bezig om wat rust in je te voelen, maar eigenlijk ben je met van alles bezig zonder echt te weten waarom en welke richting je op wilt gaan.

Nachtmerries en slaapproblemen

Het is goed mogelijk dat je veel last hebt van nachtmerries. Of misschien slaap je juist heel moeilijk. Je kunt bijvoorbeeld maar moeilijk in slaap vallen.

Twijfels over God of Spiritualiteit

Het is heel goed mogelijk dat je in je constante zoektocht naar waar jouw emotionele pijn vandaan komt. Daardoor heb je misschien ook in spirituele zaken gekeken, of in bepaalde Godsdiensten, maar je werd teleurgesteld. De geloofsovertuiging bleek geen verlichting te bieden en zorgde misschien zelfs voor meer pijn. En laten we eerlijk zijn: niemand weet precies of een geloofsovertuiging of spiritueel inzicht ook écht is. Niemand weet zeker of er vorige levens waren, of dat dagelijks bidden verlichting biedt. Dus antwoorden ga je er waarschijnlijk ook niet vinden.

Leer waarom dingen gebeuren

Leer goed waarom er bepaalde dingen gebeuren die pijn doen. Het is goed mogelijk dat je je eigen pijn ontwijkt en daarom anderen probeert te helpen, waardoor je je eigen pijn niet onder ogen komt. Hoe meer je bewust wordt van wat er binnenin je speelt en waar bepaalde emoties of patronen vandaan komen, hoe meer rust je ervaart. Doe aan zelfreflectie, en verstop je niet voor je eigen pijn en emoties.

Leer jezelf af te scheiden van anderen

Het is voor jou belangrijk om je meer op je eigen leven te focussen. Iedereen heeft zijn eigen pijn en eigen problemen en het is niet altijd jouw taak om te helpen. Besef dat de pijn van een ander ook juist een leermoment van die persoon kan zijn. Net zoals dat jij jouw eigen leermomenten hebt. Je kunt een ander niet helpen, als je zelf nog niet geholpen bent. Als iemand vertelt dat hij of zij pijn heeft, dan zul je die pijn voelen en wil je graag helpen. Maar: soms helpt het ook al heel goed is om een luisterend oor te bieden. Toon empathie. Je hoeft niet meteen te helpen en je hoeft ook niet meteen alles te voelen wat zij voelen.

Je zult misschien nooit ontdekken waar jouw pijn vandaan komt

Je constante zoektocht naar de reden van je pijn, kan een vorm van zelf-sabotage zijn. Pas op dat je grijpt naar simpele oplossingen, zoals drugs of alcohol. Dit kan tijdelijk je pijn verlichten, maar zal op de langere termijn juist voor veel meer problemen zorgen. Maar leer in plaats daarvan te accepteren dat je misschien nooit precies weten waar jouw pijn vandaan komt.

Genezen van deze pijn

Je voelt je pijn waarschijnlijk het meeste wanneer je alleen bent. Dit zijn de momenten dat je niet naar anderen kunt gaan om ze te helpen, waardoor alle pijn van anderen steeds meer en meer opstapelt. Leer daarom om goed alleen te zijn en niet alle zorgen van iedereen op je schouders te dragen. Zorg dat de emotionele, pijnlijke energie in je een plek kunt krijgen. Houd niet te veel vast aan wat anderen deden, zeiden of voelen. Ga bijvoorbeeld mediteren, neem een warm bad, schrijf je emoties op in een dagboek, zet muziek aan of zoek een andere manier om meer positiviteit in je leven te krijgen.