chiron astrologie
chiron astrologie

Chiron in tiende huis

Chiron is een bijzondere planeet in de astrologie. Hij wordt ook wel de wounded healer genoemd. Dit is waar je veel pijn en problemen ervaart. Het tiende huis staat voor je werk. Wat betekent het wanneer je Chiron in je tiende huis hebt staan?

Wat is het tiende huis?

Het tiende huis in de astrologie is het huis dat voor werk, prestaties, ambities en persoonlijke krachten te maken heeft. Het is ook het huis van je vader, of de persoon die de vaderrol op zich heeft genomen. Je kunt de energie in het tiende huis goed vergelijken met het sterrenbeeld Steenbok. Ook noemen we het tiende huis vaak Midheaven.

Chiron in de astrologie

Chiron is de planeet die voor pijn staat. Dit is de plek waar we extreme pijn ervaren. Pijn die heftig en zwaar is, maar die ons tegelijkertijd ook leert om te groeien. Het huis waar in Chiron in staat, geeft ook wel aan waar jij extra mee worstelt en waar je veel pijn ervaart. Vaak is het ook zo dat je anderen op dit vlak vaak goed advies kunt geven.

Chiron in het tiende huis

Staat Chiron in het tiende huis van je geboortehoroscoop? Dan heb je waarschijnlijk wel een wond met autoriteiten en je werk. Zo zou het goed kunnen dat bepaalde regels op een harde en ferme manier zijn gebracht. Dit zou goed een vaderfiguur kunnen zijn. Zoals een vader of een grootvader. Ook met je werk kun je flink wat pijn ervaren.

Jouw vader

Met Chiron in het tiende huis, weet je vrij zeker dat je moeite hebt met de persoon die de vaderrol op zich nam toen je jong was. Dit kan je vader zijn geweest, maar ook een pleegouder, opa, of zelfs moeder. Deze persoon wilde zijn machtspositie op een vervelende manier misbruiken. Hij probeerde controle over je te hebben en het was voor jou niet mogelijk om hieraan te ontsnappen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er strenge regels golden, waar je in geen geval aan kon houden. Ook is het heel goed mogelijk dat je nooit eens complimentjes kreeg, of te horen kreeg: ‘goed gedaan’. Dit heeft een diep gemis en een leeg gevoel op je achtergelaten.

Het is ook heel erg goed mogelijk dat je vader – of de persoon die de vaderrol op zich nam – probeerde je een bepaalde kant op te duwen die jij niet op wilde gaan. Hij wilde je vormen op een manier die niet bij je paste. Maar de dialoog aangaan leek onmogelijk. Het is goed mogelijk dat jij een richting op wilde gaan qua werk, die niet werd goedgekeurd door jouw vader, of zelfs door je ouders. Er werd vooral gekeken naar wat zij wilden, niet wat jij wilde. Dat gevoel van afwijzing kan nog steeds voor een schuldgevoel zorgen. De carrière zorgt misschien wel voor geluk, maar je blijft een interne dialoog hebben die zegt: ‘maar, mijn vader wilde dit…’

Het is goed om te weten dat het niet uit maakt wat je doet: je zult nooit de erkenning van je vader – of de persoon die de vaderrol op zich nam – krijgen waar je zo enorm naar verlangt.

Afwezigheid

Herken je je niet in het vorige stukje? Dan is het is ook goed mogelijk dat er juist geen vaderfiguur aanwezig was en dat controle en autoriteit juist volledig ontbrak, zodat je op een jonge leeftijd moest leren om je eigen autoriteit te worden. De afwezigheid van je vader, ontstond bijvoorbeeld door een scheiding, een overlijden of hij was gewoonweg nooit thuis omdat hij constant aan het werk was. Je wilde gezien worden, maar dat gebeurde niet.

Onzeker over je werk

Je twijfelt constant over het type werk dat je doet. Ben je wel goed genoeg? Helpt het je? Heb je wel de juiste carrière gekozen?

Prestatiedruk

Je kunt erg het gevoel dat je moet presteren in het leven. Je wilt erkenning voor wat je doet. Daarom ben je constant bezig met het bereiken van succes. De kans is groot dat je dit met werk veel doet. Het is ook heel goed mogelijk dat je deze prestatiedruk hebt, omdat je wilt zegen tegen een autoriteit: ‘zie je me nu wel? Zie je nu wel hoe hard ik werk? En wat ik bereikt heb?’ Dit kan een vader of een opa zijn, maar ook een leraar op school, een therapeut of zelfs de politie zijn. Zodra jij voelt dat iemand je afwijst op de werkvloer, zal dit voor veel pijn zorgen. Het voelt dan als een persoonlijke afwijzing. En dat terwijl je alleen maar wilde helpen, maar het is net alsof dat niet wordt gezien of gemerkt.

Door je prestatiedruk heb je er moeite mee om lange termijn doelen te bereiken. Je hebt misschien talloze ideeën, maar je zet nooit volledig door. Je blijft misschien niet lang genoeg op één plek, omdat je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. Je onzekerheid zit je in de weg. Hierdoor weet je niet goed wat je moet doen.

Je wordt tegengewerkt

Ondanks je harde werk, heb je het gevoel dat je constant wordt tegengewerkt in het bereiken van je doelen. Misschien zijn er mensen die iets tegen je hebben, of zijn er telkens teleurstellende resultaten. Er gebeurt altijd wel iets wanneer je succes lijkt te halen en dit doet je ontzettend veel pijn. Je hebt er erg veel moeite mee. Het is dus goed mogelijk dat iemand met autoriteiten er bijvoorbeeld met je geld vandoor gaat, of je zelfs probeert te laten ontslaan.

Bang voor je ware potentie

Het is heel goed mogelijk dat je bang bent voor je échte potentie op de werkvloer. Je bent bang voor reacties van collega’s of autoriteiten. Daarom houd je je liever een beetje in en houd je je misschien wat meer afzijdig.

Vrijwilligerswerk of geen werk

Veel mensen met Chiron in het tiende huis kiezen ervoor om vrijwilligerswerk te doen, of om helemaal niet meer te werken. Dit is een manier om jezelf veilig te stellen van de vele pijn die je op dit vlak ervaart. Als je ervoor kiest om niet te werken, zou het toch beter zijn om dit wel te doen. Juist deze pijn overmeesteren zal je uiteindelijk een beter gevoel geven.

Hoe genees je van deze pijn?

Omdat je moeite hebt met het bereiken van doelen, is het verstandig om het stap voor stap aan te pakken. Begin klein en kijk niet meteen naar het hele grote plaatje. Dat kan je juist erg afschrikken. Je hebt er daardoor waarschijnlijk moeite mee om echt de kleine stappen te zien. Daarom kan het helpen om echt kleine stappen te nemen. Misschien dat iemand in je omgeving je hier ook mee kunt helpen.

Wil je bijvoorbeeld wat meer geld verdienen en een loonsverhoging krijgen? Dan kan de stap om in één keer naar de leidinggevende te gaan misschien te groot zijn. Kijk in dat geval eens goed welke stappen er bij jouw werk nodig zijn om dit te bereiken. Zoek uit wat voor jou werkt en hoe realistisch de stappen zijn die je wilt maken. En complimenteer jezelf ook echt als je een klein stap hebt gezet en blijf je ervan bewust hoe dit kan helpen om tot het groter geheel te komen.

Kom je in een nieuwe functie terecht? Wees dan niet bang dat dit het enige is dat je ooit kunt en dat groeien niet mogelijk is. Zorg dat je jezelf ook echt uitspreekt, zeker wanneer je niet het idee hebt dat je voldoende erkenning op je werk krijgt. Dit soort gesprekken zijn heel lastig om te voeren, maar het zal je wel echt helpen om juist eens wel voor jezelf op te komen. Je zult pas weten hoe goed je ergens in bent en waar je heen kunt groeien. En kijk na een jaar gewoon waar je bent. Heb geduld en leer dat het niet nodig is om meteen op te geven als je je ergens onzeker over voelt. Werk en ergens echt goed in worden is een marathon.

Ook is het heel goed om voor jezelf te bedenken wat succes eigenlijk is. Probeer ook los te laten dat je de goedkeuring van je ouders nodig hebt.

Ouderschapsrol

Wanneer je Chiron in het tiende huis hebt, en zelf ouder wordt, kun je je kind de opvoeding geven die je zelf hebt gemist. Zorg dat je je kind laat zien dat je hem of haar respecteert en dat je altijd achter zijn of haar keuzes zal staan.
Was je vader afwezig in je leven? Dan zou jij ervoor kunnen kiezen om juist wél aanwezig te zijn voor je kind. Hoe moeilijk en uitdagend dit misschien is en hoe erg je het gevoel hebt dat je misschien tegen wordt gewerkt. Maar deel met je kind waarom je werkt, of hoe belangrijk het is dat je je werk doet. Zo bouw je een goede relatie op. Dit kan jou absoluut genezen van je eigen wonden.

Steun iemand die dichtbij je staat

Je kunt ook iemand die dichtbij je staat goed steunen door die persoon te erkennen. Laat weten dat je het begrijpt wanneer je partner druk ervaart op het werk. Oordeel niet, maar wees er voor die persoon. Zorg dat je een rots in de branding bent. Het kan jou misschien ook wel motiveren als je ziet hoe hard iemand anders werkt waar je een hechte band mee hebt.